11 Mayıs 2012 Cuma

Hapkido


Hapkido Ve Tarihi

Kökleri yüzyillar öncesine dayanan Kore kökenli savunma sanati olan Hapkido sporunun, bütün mücadele sporlarinin jimnastik harciyla yogrulmasindan dogan bir mücadele sanati olduguna dikkat çeken uluslar arasi Antrenör ve Hakem (WHF - THF) 5.dan Aras Sentürk, “Dövüs sporlarinin sert yönünün aksine, kisisel gelisimde akli ve bedeni harmonize ederek kullanilan Hapkido sporu, zihin ve analitik düsüncenin cesaretle birleserek kendini asmanin, fiziksel üstünlükten çok daha önemli oldugunu ve salt güçle yeterli kazanim saglanamayacagini ögretir” seklinde konustu.

Hapkido sporunun Judo, Karate, Taekwondo, Kung Fu, Aikido, Juijutsu ve Kendo’nun ana tekniklerinden olusan jimnastik destekli bir dövüs sporu oldugunu vurgulayan Sentürk, egme, bükme, bogma, çevirme, vücudun farkli bölgelerindeki noktalara basinç uygulama, eklem kilitlemeleri, tekmeler, el vuruslari, firlatmalar, enerjik atlama ve el silahlarini kullanma gibi hareketleri birlestiren Hapkido’nun ‘savunma, saldirma, saptirma, kaydirma ve atlama’ gibi çok genis bir yelpazeye yayilmasinin benzer sporlardan ayiran en önemli özelligi oldugunu açikladi.

[Resim: 121533.jpg]

Bu sporu yapan kisilerin özgüveninin arttigina, eklemlerinin kuvvetlenip kas yapisinin güçlendigine, saglikli nefes alip verdigine, durus bozukluklarinin düzeldigine, özellikle beyaz kaslarinin gelistigine, ve kilo probleminin ortadan kalktigina isaret eden Aras Sentürk, bu spor dalina özellikle bayanlardan büyük ilgi gördüklerini vurguladi.


Hap: Beden ve ruhun uyumlu birlikteliği Ki: Yaşam ve beden enerjisi, iç enerji Do: Egitim yolu, sanatı
Bu üç sözcüğün birleşmesiyle oluşan "Hapkido" terimi; beden, ruh ve iç enerjinin uyumlu birlikteligi temeline dayanan Kore kökenli bir savunma sanatının, bunun da ötesinde, bir yaşam biçiminin adıdır.
Hapkido geniş bir yelpazede; kol ve ayak eklem kilitlemeleri, fırlatma, Her türlü ayak teknikleri, el teknikleri ile akrobatik jimnastik, eğme, bükme ve sinir noktalarına baskı tekniklerinin yanında ateşsiz her türlü silahı ustaca kullanmayı, günlük hayatta kullanılan eşyaları birer silaha dönüştürmeyi öğretir.Örneğin:sopa,şemsiye,bıçak,yelpaze,toka vb. gibi günlük araç gereçlerin kullanımıda hapkido da mevcuttur.Bir spordan ziyade meşru müdafaaya uygun bir sanat olduğunu söylemek daha doğrudur. Yaşa bağlı olmaksızın hem kadınlar hem de erkekler tarafından öğrenilebilir.

TARİHİ [değiştir]

Hapkido, yani savunmanın dosdoğru yapıldığı yer anlamına gelen ve yaklasık 1000 yıllık bir tarihi olan Kore savunma sanatının filizlendiği merkezlerde oluşmuştur. Bunların önde gelenleri hanedanlık sarayları, budist tapınakları ve savunma ordusunun yetiştirildiği ordu karargahlarıdır.
Uzakdoğu savunma sanatı bir savaşın yöntemi olmaktan çok her insan ruhunda barınan yıkıcılık ve korkaklık gibi duyguların eğitilip onura ve erdeme götüren yola (DO) doğru mesafe kaydetmektir.
Savunma sanatlarında uygulanan teknikler birer dövüş kalıplarından çok ruhu ve bedeni eğiten egzersizlerdir.Bu yüzden sanat temeli kazanmış olan savaş tekniklerinin belli nefes teknikleri ve konsantrasyonlarla çalışılan meditasyon bölümleri vardır; Hapkido’da Ki-Gong gibi. Amaç düşmanı yok edip ortadan kaldırmak değil fakat ona karşı savunarak onu kazanmanın yolunu keşfetmektir.

Hapkido (ayrica hap ki do ya da hapki-do olarak da yazilabilir; Hangul: 합기도) dinamik ve eklektik bir Kore dövüs sanatidir. Birlesmis kilitler ve diger övüs sanatlari teknikleri yani sira ortak ilkel saldirilari da içeren bir savunma seklidir. Ayrica kiliç, halat, nunchaku, baston, kisa sopa ve incelenen gelenege göre önemi degisen tabanca, bo gibi geleneksel silahlar kullanilir.

Hapkido teknikleri mücadele, dinamik ve uzun araliklar ve basinç noktasi grevler, eklem kilitleri olarak vurmali el grev tekme veya yakin mesafelerde mücadele atar kullanarak hem uzun hem de yakin mesafeden içerir. Hapkido, dairesel hareketler, karsi konulamaz hareketler ve rakibin kontrolünü vurgular. Uygulayicilar ayak ve vücut pozisyonu ile kaldiraç istihdam kazanç elde etmeyi, kuvvet karsi güç kullanimini önlemeye çalisir.

Sanat Daito-Ryu Aiki-jujutsu'dan (大 东流 合 気 柔 术 den) veya Japonya'da 30 yil yasadiktan sonra 2.Dünya Savasi'ndan sonra Kore'ye dönen Choi Yong-Sool (Hangul: 최용술) tarafindan ögretilen yakindan ilgili jujutsu sisteminden gelismistir. Bu sistem daha sonra tekme ve taekkyeon ve tang soo do gibi yerel ve çagdas sanatlarin çarpici teknikleriyle birlestirilmistir. Tarihi, Ikinci Dünya Savasi'ndan sonra Kore ve Japon halklari arasindaki tarihsel düsmanlik tarafindan gizlenmistir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder