11 Mayıs 2012 Cuma

KİCK BOKS

KİCK BOKS

Günümüz dövüş sanatlarından olan Kick-boks her geçen gün popülaritesini artırmaktadır. Modern tarzda kendini geliştiren ve dünyada yaygınlaşmaya başlayan Kick-Box’un temelleri aslında 2000 yıl kadar eskilere dayanmaktadır. Asya’da ortaya çıkan ve Uzakdoğu sporlarının kombinasyonundan oluşan bir spordur desek Kick Boks’a yanlış olmaz.
Bugün ki manada Kick Boks sporuna ise 20. asrın ikinci yarısından sonra geçildi diyebiliriz. Yani profesyonel Kick Boks’un hemen-hemen yarım asırlık bir tarihi bulunmaktadır. 1960’larda Japonya’da, 1970’lerde ise Amerika’da giderek popüler hale gelmeye başlamıştır Kick Boks.  1970’lerin ikinci yarısından sonra da Avrupa’da yaygınlaşmıştır. Bunun hemen ardından sporun dünya çapında federasyonlaşma çalışması hız kazanmıştır. WAKO(Dünya Kickboks Organizasyonları Birliği)’nin organizasyonları; Kick-Boks’u farklı bir noktaya taşımıştır bu manada. WAKO’nun  kurucusu  Georg Bruckner’dir. Kendisi 1978’de 18 ülkeden 110 sporcu ile Semi ve Full Contact Karate branşlarında ilk Dünya şampiyonasını düzenleyen kişidir de ayrıca. Berlin doğumlu bir Alman olduğunu söylemektefayda var Georg Bruckner’in.
WAKO’nun devreye girmesiyle dövüş sanatları ve Kick Boks hızla popülerliğini artırmıştır. WAKO tüm Dünyada düzenli olarak Kick Boks organizasyonları düzenlemeye halen devam etmektedir. WAKO günümüzde hızla büyümekte olan Kick Boks Sporunun Dünya üstündeki en önemli temsilcisidir diyebiliriz.
KICK BOKS ANTREMANLARI
Kick-Boks sadece teknik gösterilerek puan alınan bir spor dalı değildir. Rakibe mutlaka temasınız söz konusudur. Bu temasın yoğunluğu müsabakanın çeşidine göre değişir tabii ki. Hem yoğun temas sporu olması, hem ikili mücadeleye dayanması hem de bunların getirdiği fiziki ve psikolojik şartlar düşünüldüğünde; müsabakalarda zor durumlara düşmemek için Kick-box antrenmanları çok ağır tempolarda yapılır.
İyi bir kondisyona sahip olmak birinci kuraldır diyebiliriz. Kondisyonu yetersiz olan sporcular maç içerisinde yorgun düşerler. Yapacakları darbeler için kendilerinde güç bulamazlar. Uzun süreli müsabakalarda yorgunluk baş gösterirse gard düşer, karşıdaki dövüşçü için basit bir rakip haline gelirsiniz. Genelde Kick-Boksa yeni başlayanlar ilk antrenmanlardan sonra birkaç gün yorgunluktan kendilerine gelemezler. Bu aşamada akıllarında hep aynı soru vardır. “Küçücük ring için bu kadar koşmaya ne gerek var? Bu kadar ağır antrenmanlar olmadan dövüşmeye başlasak olmaz mı?” Oysa yukarda da belirttiğimiz gibi iyi bir dövüşçünün ilk sahip olması gereken müthiş bir kondisyondur. İlk birkaç ay (sporcunun fiziki yapısına göre değişir) kondisyon yüklemekle geçer. Daha sonra teknik ve taktik antrenmanlara geçilir. Tekme, yumruk, diz ve dirsek darbeleri öğretilir zaman içerisinde sporcuya. Gardını hangi durumlarda nasıl alması gerektiği anlatılır. Kick-Boks’un sadece saldırı sporu olmadığı; saldırı ve savunmanın aynı dozajda ve aynı konsantrasyonla yapılması gerektiği uygulamalı olarak gösterilir. Zira yanlış atılan bir yumruk, boşa giden bir tekme demek; bu nafile atağınızın ardından bir darbe yiyeceğiniz anlamına gelir. Profesyonel müsabakalarda hatalar çok ağır şekilde cezalandırılır. Bu müsabakalarda ne yorgunluğa, ne de konsantrasyon eksikliğine yer vardır. En ufak bir dikkatsizlik ve eksiklik yenilgiyle, daha da acısı nakavtla sonuçlanabilir. O yüzden sporcular maç boyu diri kalacak şekilde kondisyona, her hareketini bilinçli yapacak kadar taktiğe ve her hareketin ruhunu bilecek kadar da tekniğe sahip olmak zorundadırlar. Bunlara sahip olmak için de üç aşama gereklidir.
  • Kick-Boks yapmak için gönülden istekli olmak,
  • Eğitmenlerin her söylediklerini dikkate almak ve söylediklerini harfiyen yerine getirmek,
  • Her daim çalışmak ve asla “ben oldum” dememek.
Bu üç altın kuralı kendisine düstur edinen her sporcu Kick-Boks’ta başarılı olmak için potansiyeli yüklemiştir kendisine.

KICK BOKS MÜSABAKALARI
Kick Boks müsabakaları genel olarak 3 ana disiplin başlığı altında yapılır. Bu disiplinler; Semi Contact, Light Contact ve Full Contact’dır. 3 ana başlığın neler barındırdığına kısaca değinelim.

SEMİ CONTACT: Yetişkin erkeklerde 57 kilodan 94+ kiloya kadar çeşitli sıkletler vardır. Yetişkin bayanlarda ise50 kilodan 70+ kiloya kadar sıkletler mevcuttur. Gençler ve minikler

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder