11 Mayıs 2012 Cuma

BOKS VE TEKNİKLERİ

Boks idman hareketleri

Ayak, ayak bileklerini ve baldırları çalıştırma:
1-      Ayaklar bitişik olmak üzere eller kalçada tutulur. Ayak burunları üzerinde topukları yerden keserek ve topukları üzerinde kalkarak tabanları yerden kesmek suretile yapılan bir idmandır.
2-      Ayaklar bitişik eller kalçada tutulur. Ayaklar birbirine paralel ve araları dört parmak açıktır. Dizleri birbirine yandan değdirmek için ayaklar içe doğru kıvrılır. Dizler birbirinden açılarak ayak dışları üzerinde bükülerek yine ayak bilekleri çalıştırılmış olur.
3-      Ayaklar bitişik, eller kalçada tutulur.  Ayaklar bitişik topuklar üzerinde yükselerek ayak taban ve burunları üzerinde bir daire çizmek. Geriye gelince topuklar yere değdirilir. Bu hareket birkaç defa sağdan sola ve soldan sağa olmak üzere tekrarlanır.
4-      Ayaklar bitişik, eller kalçada tutulur. Sağ ayak dizden geriye kıvrılır. Ayak kemiği ile kaval kemiği de yere paralel olacak şekilde bilekten geriye doğru kıvrılır. Bu hareket her iki ayakta tekrarlanır.
5-      Eller kalçada, ayaklar bitişik, ayak burunlarızerinde yükselinir. Geri geri gidilerek hız alınır. Sağ diz karına doğru çekilerek ileri doğru fırlatılır. Aynı hareket sol ayak ile de yapılır.
6-      Ayaklar bitişik, kollar yana açılmış olarak, sağ ayağı kalçadan yana doğru fırlatarak sağ avuç içine değdirmeye gayret edilmelidir.
7-      Ayaklar bitişik, kollar ileride tutulmuştur. Avuç içleri yere bakacaktır. Ayak burunlarında hız alınarak ayak, kalçadan ileri atılır. Sağ ayak burnu sağ avuç içine değdirilir. Bu hareket her iki ayaklada tekrar edilir.

1-      Hasmın migdesine sol direkt:  Hasmın midesine sol direkt atılırken çene sol omuza hafifçe temas eder. Sağ yumruk mukabili yumruğu karşılamak veya ikinci bir yumruk atmak üzere sağ çeneye yakın bir vaziyette tutulur.

2-      Hasmın midesine direkt: Hasmın midesine sağ direkt vurulurken bu yumruğa kalça ve omuzda iştirak eder. Sağ çene sağ omuza temas eder. Sol yumruk mukabil bir yumruğu karşılamak veya bir yumruk atmak için sol çeneye yakın tutulur.
3-      Hasmın sol direkt’ine karşı sola hafif dönerek sağ kolla bloke etmek: Hasmın sol direkt vurduğu zaman gard bozulmadan vücudun belden yukarı kısmı sola döner ve yumruk sağ kolun üstü ile bloke edilir. Bu hareket sol tarafa da tekrarlanır.
4-      Hasmın mideye sol direkt vuruşuna karşı sola eskiv ve sağ kolla yumruğu dışarı çekmek: Mideye vurulan yumruklara karşı en kolay ve en emin bir savunma şeklidir. Sol direkt vuruşu yapıldığı zaman gard duruşu bozulmadan belden yukarı vücudunu sola döndürür ve sağ yumruğunu dairevi hareketle aşağı doğru açarak yumruğu dışarı doğru çeler. Bu hareket esnasında dirsek vücuttan fazla açılmamalıdır. Çelme işi hafif bir hareketle yapılmalıdır.
5-      Hasmın yukarı bir sol direkt vuruşunda:  Yine vücut belden yukarı hafifçe sola döner. Sağ sol dirsek vücuttan ayrılmadan bilek kısmı ile dışa çeler. Sağ ile çelinmemişse sol yumrukla yumruk çeşitlerinden biri ile vuruş yapılır. Sol ile çelişmemişse sağ yumruk ile mukabele edilir.
6-      Arapkat: Daha evvel izah edilmiş olduğundan ayrıca izahına lüzum görülmemiştir.
7-      Sol ayakla sola ileri saydstep ve mideye sol kroşe: Hasmın sol direkt vuruşuna karşılık sağ elle parad yapılır, bu esnada sol ayak biradım sola ve ileri atılır. Ve sol yumrukla hasmın midesine sol kroşe vurulur.
8-      Hasmın sağ direkt vuruşunu sol kolla bilekten içe doğru çelmek: Hasmın sağ direkt vuruşunu sol kolla bilekten içe doğu çelinir. Bu hareket ayılan yumruğu içe doğru kaydıracak şiddetle olmalıdır. Sağ kol hasmın mukabil yumruğuna karşı sağ çeneyi koruyacak şekilde tutulmalıdır.
9-      Hasmın sol direktini sağ kolla bilekten dışa çelmek:  hasmın sol direkt vuruşu, sağ direkt vuruşun içine gelecek şekilde ve avuç ile dışarı doğru çekilir. Bu hareket yapılırken vücut hafifçe sola eğilmiştir. Sol kol kontra bir yumruk vuracak şekilde aynı zamanda çeneyi koruyacak bir durumda tutulur.
10-   Hasmın sağ direkt vuruşunu sol elle dışa doğru çekmek: Hasmın sağ direkt vurduğu zaman sol el vuruşun içinden hasım yumruğunu dış tarafa doğru çeler. Bu hareket esnasında vücut sağa doğru hafifçe eğilir. Sağ el kontra sol yumruğu bloke edecek veya mukabil  yumruğa geçecek şekilde tutulur.
11-   Hasmın sol direkt vuruşunu sol elin içi ile dışa çelmek:  Hasmın sol direkt vuruşu elle karşılanara dışa doğru çelinir. Sağ el karaciğer ve sağ çeneyi koruyacak şekilde tutulur. Bu hareket esnasında hasmın sağ yumruğu kontraya düşürebileceğinden her zaman tekrarlanmamalıdır.
12-   Hasmın sol yumruğundan öne doğru eskiv yaparak sıyrılmak: Hasmın sol direkt vurduğu zaman hafifçe öne eğilinir. Ve bu hareket esnasında vücut sola ve ileriye döndürülür. Bu suretle hasmın yumruğu sağ omuzun üzerinden gerriye kayırılmış olur. Bu hareket mukabele için en iyi bir durumdur

  BOKS VE TEKNİKLERİ
     Boks tahmin edildiği gibi çok yorucu bir spor dalıdır. Ve maçtan önce diğer sporlara nazaran ssdaha çok antreman gerektirir. Bunlar genellikle kas geliştirici olması için kum torbasıyla çalışmak olur.
     Boksta başarı için doğru duruş çok önemlidir. Çünkü bir boksörün saldırı ve savunma gücü ile hızı, dengesine ve harekete her an hazır olmasına bağlıdır. Boksörün duruşu rahat olmalıdır. İyi bir duruşta sağ ayak, biraz öndeki sol ayakla bir denge oluşturacak biçimde sağa doğru biraz açılmalıdır. Her iki ayağın ucu da hafifçe sağa dönük olmalıdır. Böylece bedenin yalnızca sol yanı rakibe açık tutulur. Hafifçe sıkılmış sol yumruk biraz ileride ve çene hizasında olmalıdır. Sağ kol da çene hizasında, ama çeneden yaklaşık 15 cm önde tutulur. Her iki kolun dirseği, bedeni korumak için içe doğru çekilmelidir. Bedenin öne doğru biraz eğik tutulması, rakibin yumruğu karşısında denge yitirilmeksizin geriye kaçmayı kolaylaştırır.
     Doğru vuruşta en az doğru duruş kadar önemlidir. Rakibe atılan yumruğun eldivenin içinde iyice sıkılmış olması gerekir. Belli başlı vuruş tipleri vardır. Bunlar :
Direk Vuruş : Sağ yada sol yumruklarla hızla ve genellikle art arda yapılan vuruşlara direk vuruş denir.
Çengel Vuruş : Kıvrık ve gergin bir durumdaki kolla yakından atılan yumruk, çengel vuruş olarak adlandırılır.
Kroşe Vuruş : Çengel vuruşa benzer bir vuruştur, ama boksör bu vuruşa bedenin ağırlığını da katar.
Aparküt Vuruş : Aşağıdan yukarıya atılır.
 
     Daha önceden de belirttiğimiz gibi boksun çeşitli oynanış biçimleri vardır. Bunlar ABD ‘de farklı , Yunanistan’da farklı olarak uygulanır. Bu oynanış biçimlerinden bir kaçı şunlardır :
     Karşılaşmada bir boksör yere düşünceye ve bir daha kalkamayıncaya kadar devam eder. ABD’de bu teknik bir boksör 3 kez yere düşünce kaybetmiş sayılır.
     Bir başka teknikte puanla yapılır. Her kazanmada 1 sayı verilir. Böylelikle sporun sonunda en fazla sayıyı alan kazanmış olur

Boksta teknik çalışmalar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder